sobota, 16 grudnia 2017

Pilaw z kaszy bulgur z wołowiną i ciecierzycą

Pilaw z kaszy bulgur z wołowiną i ciecierzycą
Pilaw z kaszy bulgur z wołowiną i ciecierzycą

Lepiej późno niż wcale. Z lekkim opóźnieniem wstawiam przepis na rewelacyjny pilaw z kaszą bulgur wołowiną i ciecierzycą. Przygotowałam go według diety Canan Karatay. Pilaw smakuje nie tylko osobom na diecie, nawet zdobył uznanie naszego znajomego który za kaszą bulgur nie przepada.
Muszę nadmienić iż ja zamiast kaszy bulgur użyłam samopszy, kaszy przypominajacej bulgur ale zawierajacej znikome ilości glutenu. Samopszę kupuję przez internet gdyż nie jest ogólniedostepna w sklepach.
Pozostałe produkty również pochodzą ze wsi. W Turcji mamy tę dogodność, że wszystkie produkty spożywcze możemy kupić na wsi bez wychodzenia z domu. Chleb, masło, jajka wszystko jest na wyciągnięcie ręki i w przystępnych cenach. Bardzo podoba mi się ten sposób sprzedaży. Bez pośredników od producenta do konsumenta.

Ten pilaw, który  jest zbilansowanym posiłkiem stanowi część mojej obiadokolacji. Prócz pilawu jem zupę, miseczkę jogurtu i kiszone warzywa. Ostatni posiłek jem około godziny 17 najpóźniej o 19.
Zapraszam na przepis, koniecznie go wypróbujcie.


Pilaw z kaszy bulgur z wołowiną i ciecierzycą
  • szklanka kaszy bulgur lub samopszy po turecku siyez bulguru
  • 250 g wołowiny
  • szklanka ciecierzycy
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wywaru na kościach, warzywnego lub wody
  • łyżka masłą
  • 2 małe cebule
  • kumin
  • czarny pieprz
  • sól
Dzień wcześniej należy namoczyć ciecierzycę i kilka razy zmieniać wodę gdy zżółknie. Następnego dnia w oddzielnym garnku gotujemy ciecierzycę. Zbieramy szum który się pojawia i po 10 minutach odcedzamy ciecierzycę. W oddzielnym garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekane cebule i wołowinę, lekko smażymy i przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, wywar i ciecierzycę gotujemy kolejne 15 minut. Kaszę bulgur myjemy i dodajemy do garnka, przyprawiamy do smaku doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu kolejne 20 minut. Jeśli zamiast bulguru używamy samopszy czas gotowania wydłuży się do 40 minut. Zdejmujemy z ognia zostawiamy na 10 minut by pilaw "odpoczął" podajemy z jogurtem, surówką lub kiszonymi warzywami.



Pilaw z kaszy bulgur z wołowiną i ciecierzycą
Pilaw z kaszy bulgur z wołowiną i ciecierzycą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...