wtorek, 15 grudnia 2015

Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası


Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzyca / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası
Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası

Kolejna zimowa propozycja lecz tym razem można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą. Zupę tę przygotowuje bardzo często moja teściowa. Jednak zamiast szpinaku dodaje liście buraka liściastego. Jeśli nie lubicie szpinaku możecie również wykorzystać szczaw. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych i wyobraźni. 


Ja podaję tę zupę najczęściej z porcją mięsnego borek, do tego sezonowa surówka i mamy pełnowartościowy posiłek.


Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası
  • mały pęczek szpinaku około 200g
  • szklanka jogurtu
  • jajko
  • pół szklanki ryżu
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • oliwa z oliwek
  • 6 szklanek wody lub wywaru z kości (ja dodaję wodę)
Do garnka wlewamy 4 szklanki wody i dodajemy umyty ryż, gotujemy, gdy ryż zmięknie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy szklankę jogurtu z jajkiem dolewamy stopniowo 2 szklanki wody i dokładnie mieszamy. Mieszankę jogurtu, jajka i wody wlewamy do ostudzonego ryżu. Dokładnie mieszamy i stawiamy na gaz, gotujemy ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć dodajemy ciecierzycę i drobno posiekany szpinak. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem lekko studzimy i poleamy oliwą z oliwek.
Ciągłę mieszanie jest bardzo ważne inaczej jogurt się zważy.
Jeśli nie lubicie jogurtu można go równie dobrze zastąpić śmietaną.



Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası
Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...