poniedziałek, 22 czerwca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 6

Zupa jogurtowa na zimno

Dzisiaj mam dla Was orzeźwiającą zupę w sam raz na upały. U nas lato w pełni więc ta zupa jest idealnym rozwiązaniem i jako danie przerywające post i jako chwila ochłody i rzeźkości po dniu spędzonym w upalnym słońcu.  Za nim jednak podam przepis na tę sycącą zupę podaję kolejne przykładowe menu na 6. dzień ramazanowego postu:




Sahur: Borek z patelni czyli tava boregi

Iftar: Zupa jogurtowa na zimno
         Pilav
         Sałatka
         Ciasto z pastą tahini

Zupa jogurtowa na zimno

Zupa jogurtowa na zimno
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • szklanka ugotowanej pszenicy lyb kaszy perłowej
  • 2 szklanki jogurtu typu grecki
  • łyżeczka mięty szyszonej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • przegotowana woda
Jogurt mieszamy z solą i dodajemy pół szklanki zimnej ale przegotowanej wody, ciecierzycę, pszenicę, miętę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy by smaki się połączyły. Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.






3 komentarze:

  1. Witam, mam pytanie do Pani jako ekspertki. Czym Turcy posypuja swieza cebule krojona w plastry, taka na swiezo. Jest to koloru ciemno rozowego. Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to z pewnością jest sumak. A przepis na sałatkę cebylową mam na blogu. Trzecia sałatka to właśnie ta z cebuli. Pozdrawiam
      http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2011/10/surowki-turcja-pachnace.html

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo za odpowiedz. Wlasnie przebywam na urlopie w Turcji. Jestem zachwycona, kultura, krajobrazami a przede wszystkim jedzeniem. Pozdrawiam Pania serdecznie . Ewa

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...