poniedziałek, 15 grudnia 2014

Poğaça na zakwasie

Pyszne tureckie bułeczki, które w 100% mogą zastąpić chleb podczas śniadania. Ja zrobiłam wersję sade czyli bez nadzienia ale jeśli ktoś z Was takich nie lubi polecam nadzienie z białego sera z ostrą papryką i miętą czy ziemniakami z koperkiem, ostrą papryką i czarnym pieprzem. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych tureckich blogów Mutfak Sırları bułeczki najlepiej smakują na ciepło więc polecam zjedzenie tego samego dnia jeśli jednak zostaną na następny dzień możecie je podgrzać na patelni czy w opiekaczu, tak też są pyszne.




Poğaça na zakwasie

3/4 szklanki zakwasu żytniego
1,5 szklanki mąki chlebowej (w zalezności od tego jaką gęstość ma zakwas można dodać więcej)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek koperku

Mąkę mieszamy z solą i cukrem. dodajemy zakwas, jogurt i oliwę oraz zieleninę. Zagniatamy ciasto, jeśli jest za gęste dodajemy łyżeczkę jogurtu jeśli za rzadkie dodajemy łyzkę mąki. Ciasto zagniatamy około 5-7 minut. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Rano nie zagniatając ciasta a lekko odrywając średniej wielkości kawałki delikatnie nadajemy kształt bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...