środa, 30 kwietnia 2014

Bardzo smaczna para karczochy i köfte

Kolejna propozycja na wykorzystanie karczocha. Bardzo popularna i lubiana tu w Turcji. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mięso na kotleciki köfte wystarczy przygotować wieczorem a następnego dnia jedynie przygotować karczochy i upiec razem z kotlecikami. 



Karczochy i  köfte

5 obranych karczochów
300g mięsa mielonego
cebula 
szczypior
ząbek czosnku
natka pietruszki
jajko
sól
pieprz
kumin
2 pomidory
łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek

Mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno posiekana pietruszkę, jajko i przyprawy dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki  (można zostawić na noc).
Obrane serca karczocha gotujemy na parze by lekko zmiękły, zostawiamy je by ostygły. Z mięsa mielonego formujemy kotleciki  köfte wkładamy do każdego karczocha, przykrywamy plasterkiem pomidora. Układamy na dowolnej blasze, ja ułożyłam na żeliwnej patelni. Do formy wlewamy sos: na oliwie z oliwek smażymy drobno posiekany szcypiorek, dodajemy koncentrat pomidorowy i wrzątek chwilę gotujemy i sos jest gotowy. Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową pieczemy około 20 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 10 minut.





3 komentarze:

  1. Fajnie to wygląda. Bardzo po turecku :) Nie wiem gdzie dostać karczochy , może zrobię na pieczarkach. Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis z czym można to danie zaserwować??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Turcy podaja je z ryżem na sypko i surówką. Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...