poniedziałek, 3 lutego 2014

Süt reçeli czyli konfitura mleczna (dulche de leche)

Nie jest to typowy przepis dla kuchni tureckiej ale zdążył się w niej już zadomowić. Ostatnie 2 lata w Turcji wsród kobiet mamy modę na pieczenie tortów, babeczek, ciast, ciasteczek i dlatego właśnie modna Turczynka potrafi w domu zrobić konfiturę mleczną. Na tureckich blogach również znajdziecie przepis na dulche de leche ale wszystkie mają dodatek proszku do pieczenia. Gdy zapytałam kilka osób dlaczego go dodają nie umiały udzielić odpowiedzi. Ja go nie dodaje, moja konfitura jak przystało na konfiturę domową to jedynie mleko i cukier :)




Süt reçeli czyli konfitura mleczna

litr mleka
szklanka cukru

Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy na silnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień prawie do minimum i gotujemy aż masa zgęstnieje, czas gotowania to około 2-3 godzin.. Podczas gotowania masa zacznie ciemnieć. Gotową masę przelewamy do szklanego pojemnika i gdy wystygnie chłodzimy w lodówce. Jeśli masa nie jest całkowicie gładka można ją zmiksować blenderem. Ja moja masę użyję do tortu.




Süt reçeli güzel tatlardan biridir. Normal reçel gibi değil onu pastalara kullanmaya tercih ederim. Şimdi yaptığım dulche de leche kreması yaş pastasına kullanmaya düşünüyorum. 

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker

Süt tencereye alıp şekeri ilave ediyorum. Ara sıra karıştırarak harlı ateşte kaynamaya bırakıyorum. Ateşi neredeyse minimuma indirip ara sıra karıştırarak 2-3 saat pişiriyorum. Kıvamı alınca ateşten alıyorum ve cam bir kaba aktarıyorum. Soğuduktan sonra buzdolabına alıyorum, pürüzsüz olması için blenderle karıştırabilirsiniz.



2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...