poniedziałek, 13 stycznia 2014

Arpa şehriye pilavı wersja klasyczna

Arpa şehriye to rodzaj makaronu w kształcie łezki. Używa się go najczęściej do zup i pilawów. Jest dodatkiwm do pilawu z ryżu (ryżu na sypko) lub podstawą pilawu makaronowego.
Wersja klasyczna to wersja bez jakichkolwiek dodatków, inne wersje również będę prezentowała na blogu.
Pilaw ten jest najczęściej dodatkiem do potraw mięsnych lub samodzielnym daniem podawanym z jogurtem.





Pilaw to danie w którym ryż, kasza czy makaron smażone są na dowolnym tłuszczu a następnie gotowane w małej ilości wody. Dzieki temu są sypki.




Arpa şehriye pilavı wersja klasyczna

2 szklanki arpa şehriye (makaronu łezki koniecznie z pszenicy durum)
3 szklanki wody (wrzątku) lub wywaru mięsnego (gorącego)
łyżeczka masła
sól
pieprz

Na patelni należy roztopić masło, dodać arpa şehriye i smażyć do momentu aż makaron się zarumieni. Smażąc makaronuważamy by się nie przypalił. Najlepiej ciągle go mieszać gdyż rumieni się dość szybko. Do şehriye wlewamy 3 szklanki wody lub wywaru mięsnego, solimy, przyprawiamy pieprzem, mieszamy i czekamy aż zacznie wrzeć. Następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10-15 minut. Gdy woda wyparyje zdejmujemy z ognia mieszamy i odstawiamy na 15 minut przykryty pokrywką. Pilaw jest gotowy do podania.




3 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja:-) Nie pomyślałabym, żeby najpierw podsmażyć a potem dopiero gotować, jeśli już to na odwrót zrobiłabym;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzena- ta propozycja to podstawa kuchni Tureckiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Emilio, pierwszy raz widzę arpa sehriye bez ryżu :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...