czwartek, 31 stycznia 2013

Kadınbudu köfte pszepyszne tureckie kotlety

Dziś prosty przepis na pyszne kotlety. Kadınbudu köfte podaje się najczęściej z pieczonymi ziemniakami lub frytkami do tego surówka lub sos pomidorowy. Kotlety kadinbudu są świetnym sposobem na wykorzystanie ryżu, który został nam z poprzedniego dnia.






Kadınbudu köfte
składniki
500g mięsa mielonego
szklanka ugotowanego ryżu
cebula
natka pietruszki
3 jajka
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki


Połowę mięsa mielonego przesmażamy na łyżce oleju ,dodajemy drobno posiekaną cebule i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Studzimy i zimne mięso z cebulą dodajemy do pozostałego mięsa. Przyprawiamy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, ugotowany ryż i 2 surowe jajka. Dokładnie mieszamy formujemy niewielkie kotleciki, ktore najpierw musimy obtoczyć mąką a następnie jajkiem smażymy w głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony.




środa, 30 stycznia 2013

Blog to nie wszystko jest jeszcze coś!!!

Witajcie!!!
Dziś nie gotuję (ale tylko na blogu :))
Dziś chciałabym Was zaprosić na moją nowootwartą stronkę na Facebooku


Polubcie stronkę a dzięki temu będziemy w ciągłym kontakcie. Na blogu znajdziecie przepisy, porady, wskazówki i wiele pięknych zdjęć mojej drugiej ojczyzny a na FB będziemy mogli o tym wszystkim podyskutować i bliżej się poznać.
Chciałabym aby stronka była bardziej aktywną wersją bloga.
Serdecznie Zapraszam!!!



wtorek, 29 stycznia 2013

Oryginalne tureckie pide

Niektórzy z Was już od kilku dni czekają na ten przepis. Obiecałam, że dodam we wtorek więc to robię.
W przepisie na pide najważniejsze jest ciasto, farsz można dobrać według upodobań.
Ciasto na pide powinno być pszenne chlebowe. Ja znalazlam wspaniały przepis z którego piekę zarówno chleb jak i pide.

Podstawowy przepis na ciasto chlebowe

400g maki pszennej
1,5 szklanki wody
łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 15 minut. Do drożdży dodajemy resztę składników i łyżką mieszamy. Ciasto bedzie dość luźne. Mieszamy 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny. Po 2 godzinach należy przemieszać ciasto. Takie ciasto nadaje sie do pieczenia chleba i tureckich smakołyków takich jak pide, lahmacun, etli ekmek czy bıçakarası.


Farsz do pide
Ja przygotowałam farsz z ziemniakami na ostro ale Wy możecie przygotować dowolny, Wasz ulubiony: ze szpinakiem, ser typu feta z pietruszką, z pieczarkami, żółtym serem z jajkiem, sucukiem (turecka kiełbasa) itp.

Mój farsz to
tłuczone gotowane ziemniaki
drobno posiekana i przesmażona cebula
natka pietruszki
łyżeczka ostrej papryki pul biber
pół łyżeczki koncentratu paprykowego
sól
pieprz

Cebulkę przesmażamy na maśle dodajemy koncentrat przesmażamy chwilkę aż zacznie pachniec, dodajemy ziemniaki i przyprawy mieszamy a gdy już ostygnie dodajemy natkę.


Nim zaczniemy formować ciasto należy nagrzać piekarnik i blache do 250 stopni. Ciasto do pide jest bardzo rzadkie dlatego musimy ciągle podsypywać mąkę na stolnicę. Kawałek ciasta, wielkości mandarynki dokładnie obsypujemy mąką, ja wkładam do mąki. Następnie na stolnicy palcami rozciągamy ciasto.  Miekkie ciasto bardzo łatwo się rozciąga. Ciasto co chwilę przewracamy na drugą stronę ponieważ musi być w mące. Rozciągamy je aż będzie cienkie. Nakładsamy cienką warstwę farszu zakładamy boki i przenosimy na rozgrzaną blachę. Pieczemy około 10 minut. Pide jest gotowe gdy ciasto lekko się zarumieni. Ja zaczynam piec 5 minut gora-dół następnie dopiekam 5 minut z termoobiegiem. Jeśli będziecie pieć za długo pide bedzie twarde i suche. Po wyjęciu z piekarnika boki i farsz lekko smarujemy masłem.




poniedziałek, 28 stycznia 2013

Obłędny smak! Granola z czekoladą orzechami i pomarańczą.


Lubicie gorzką czekoladę z pomarańczową nutką? Ja uwielbiam!
Uwielbiam połaczenie smaku kakao, który jest w gorzkiej czekoladzie bardziej wyraźny niż w mlecznej, ze słodko kwaśnym smakiem soczystej pomarańczy. Ach i ten przecudny zapach ... Uwielbiam ...



Jeśli lubicie sie bawić smakami koniecznie spróbujcie mojej ulubionej granoli z gorzką czekoladą i orzechami podanej z jogurtem i pomarańczą.



Granola z gorzkączekoladą i orzechami podana z jogurtem i pomarańczą


granola
500g płatków owsianych
100g orzechów laskowych
300g miodu płynnego
pół szklanki oleju
tabliczka gorzkiej czekolady


łyżka jogurtu
2cząstki obranej pomarańczy
skórka pomarańczowa

Orzechy rozdrabniamy w blenderze lub kroimy na kilka cześci nożem. Miód, olej, orzechy i płatki dokłądnie mieszamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mieszajac co 10 minut. Gorącą granolę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy czekoladą wczesniej rozdrobniona blenderem. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. 
Do naczynia wsypujemy 3 łyzki granoli wymieszanej z odrobina skórki z pomarańczy na to łyżka jogurtu. Jogurtu nie może być za dużo by nie zabił smaku czekolady i pomarańczy. Na jogurt pokrojone w drobne kawałki 2 cząstki pomarańczy.



niedziela, 27 stycznia 2013

Kanapka z awokado na weekendowe śniadanie i do pracy


Awokado pyszny i zdrowy owoc, którego sadzonki zostały sprowadzone do Turcji w 1970 roku. Uprawę na większą skalę rozpoczęto w 1980 roku. Obecnie w regionach Antalii Mersin Muğla i Hatay gdzie znajduje się najwięcej plantacji, rocznie zbiera sie ponad 1000 ton togo pysznego owocu. Niestety wciąż jeszcze wiele rodzin tureckich nie zna go i nigdy nie próbowało. Przyklad z własnego podwórka, mój mąż chętnie kupuje avokado, które ja i dzieci pałaszujemy z wielką ochota a sam wciąż nie może sie przełamać żeby spróbować.

Dzisiaj przepis na pyszną kanapkę nie tylko na weekendowe śniadanie ale również do pracy. Przyznam się, że nie lubię typowych kanapek które bierzemy do pracy w pudełku lub zawiniete w papier śniadaniowy. Dwie kromki chleba a miedzy nimi wędlina czy ser. Wiem że tak jest szybciej ale ja pokochałam tureckie śniadania i nawet zwykłą kanapkę wolę przygotować w orientalnym stylu.



Mieszkam w Izmirze dużym mieście położonym nad Morzezm Egejskim. Region Morza Egejskiego słynie z gai oliwnych a oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia z powodzeniem zastępuje tu masło. Odkąd mam dostęp do świeżo wytłoczonej oliwy na śniadanie przygotowyję specjalny sos którym lekko polewamy chleb zamiast smarować go masłem. Zdrowiej i bardzo smacznie. Przepis na sos jest bardzo prosty wystawczy do oliwy dodac ulubione zioła a jeśli ktoś lubi kanapki na ostro pelecam dodać odrobine suszonej chili lub paprykę pul biber. Małą porcje oliwy z ziołami najlepiej przygotowć wieczorem by smaki się połączyly a rano można używać do śniadania. 


Chleb polecam polać lekko takim właśnie sosem następnie układamy plasterki pomidora, avokado, słony owczy ser i dużo owocu granata aby dał nam przyjemny kwaśny smak. Kanapka jest pyszna.
Przygotowując taka kanapkę do pracy proponuje wszystkie składniki zapokować w oddzielne małe pojemniczki lub jeden pojemniczek z przegródkami a samą kanapkę przygotować tuż przez zjedzeniem.




piątek, 25 stycznia 2013

Etli nohut. Ciecierzyca z mięsem

Dziś podam przepis na sycącą zimową potrawę obiadową. W Turcji ze względu na letnie upały potrawy z warzyw strączkowych jada się raczej zimą. Ciecierzyca jest bardzo lubianym i smacznym warzywem. Używa się jej do różnych potraw: dań głównych, przystawek, sałatek, ryżu na sypko a nawet do deserów np: aszure




Etli nohut Ciecierzyca z mięsem

składniki
2szklanki ciecierzycy
0,5 kg mięsa bez kości (cielęcina lub młoda wołowina)
duża cebula
4duże pomidory
zielona papryka
suszona chili 
pieprz
sól
kumin
yenibahar (mielone ziele angielskie)
łyżeczka pasty paprykowej
natka pietruszki




Ciecierzycę moczymy na noc. Gotujemy prawie do miekkości. Mięso kroimy na małe kawałeczki i przesmażamy na oleju około jendej minuty następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso we własnym soku proces ten w zależności od mięsa może trwać około 30 minut. Jeżeli soku będzie niewiele należy dolać pół szklanki wrzątku. Gdy prawie cały sok wyparuje dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryke. Przesmażamy ąż cebula się zeszkli. Dodajemy pastę paprykową, przesmażamy do wydobycia zapachu a następnie dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy ciecierzycę i przyprawy. Chili ma zaostrzyć danie. Jeśli nie mamy suszonej chili możemy dodać paprykę w płatkach pul biber. Dokładnie mieszamy i jeśli w garnku jest mało sosu dolewamy odrobinę wrzatku.  Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Gdy danie jest gotowe posypujemy natką pietruszki.







środa, 23 stycznia 2013

Aromatyczna drożdżówka


Ostatnio coraz częśćiej mam ochotę na polskie smaki. Popijając turecką herbatę pomyślałam jak miło byłoby zjęść kawałek pysznej drożdżówki. Turecka kuchnia również takie oferuje choć przeważają w niej drożdżówki na słono można trafić na słodki çörek. Ja jednak wolałam coś polskiego. Przepis  na aromatyczną drożdżówkę znalazłąm na blogu Liski. Nie byłabym sobą gdybym jest troszke nie zmodyfikowała.





Aromatyczna drożdżówka

składniki
350 g mąki pszennej
50 g cukru
starta skórka z dużej cytryny
pół łyżeczki soli
150 ml mleka
60 g masła
1 jajko
opakowanie suszonej porzeczki (kuş üzümü) około 70g
rozdrobnione prażone orzechy laskowe
2 łyżeczki maku
łyżeczka suchych drożdży




Drożdże zalewamy mlekiem dosypujemy 2 łyżeczki cukru i odstawiamy na 10 minut. Nastęnie dodajemy mąkę, sól, pozostały cukier, jajko, roztopione masło, skórkę z cytryny, mak i umyte, wysuszone na papierowym ręczniku porzeczki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. W moim przypadku ciasto rosło ponad godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki i czekamy aż ją wypełni. Smarujemy żółtkiem i posypujemy prażonymi orzechami. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.




poniedziałek, 21 stycznia 2013

Zapiekana papryka - przepyszna turecka przystawka

Jednym z moich ulubionych dodatków jest własnie papryka. Zapiekam ją i podaję na różne sposoby.
Z jogurtem i bakłażanem, w formie roladek z dowolnym nadzieniem, lub z czosnkiem i oliwą. Przepis na tę ostatnia podam za chwilę


Szybka i bardzo łatwa w wykonaniu.


Zapiekana papryka - przepyszna turecka przystawka

składniki
dowolna ilość papryki najlepiej kolorowej (osoby mieszkające w Turcji wybierajcie mięsista czerwona paprykę innej tu nie mamy)
sól
czosnek
2 łyżki octu winnego
oliwa z oliwek
natka pietruszki


sposób przygotowania
Ilość papryki nie ma znaczenia, może być kilogram albo po prostu 2 sztuki, jak kto woli. Paprykę zapiekamy, zdejmujemy skórę kroimy na czesci dowolnej wielkosci. Z octu soli czosnku i oliwy robimy sos miszając wszystkie składniki, czosnek musi byc zmiażdżony. Zimną paprykę mieszamy z sosem dodajemy natkę pietruszki odstawiamy na godzine i gotowe.






sobota, 19 stycznia 2013

Paszteciki z nutką orientu

Lubię paszteciki i nie koniecznie muszą być podane do barszczu. Wersja, którą tu zaprezentuję to fuzja smaków wymyślona przeze mnie łącząca smak polskiego drożdżowego ciasta i nutkę orientu w zmodyfikowanym tureckim farszu. Mąż - Turek zaakceptował potrawę prosząc o jeszcze więc myślę, że Wam również się spodoba.




Miękkie drożdżowe ciasto przypomina tureckie poğaça a mięsny farsz z orzeszkami piniowymi, suszonymi porzeczkami (kuş üzüzmü) i mieszanka przypraw dodawanych do iç pilav dodaje im orientalny smak




Paszteciki z nutką orientu

składniki

ciasto:
pół kilograma mąki
łyżeczka drożdży
czubata łyżeczka cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
2 żółtka
1 jajko
łyżeczka soli
60g stopionego masła

farsz:
200g mięsa mielonego (u mnie mieszanka wołowiny z jagnięciną)
szklanka ugotowanego ryżu
cebula
natka pitruszki
40g orzeszków piniowych
40g suszonych porzeczek (kuş üzümü) można je zastąpić rodzynkami sułtańskimi jednak nalęży przekroić je na pół
łyżeczka kuminu  
łyżeczka pieprzu
łyżeczka przyprawy yenibahar (mielone ziele angielskie)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
sól



Zagniatamy drożdżowe ciasto wyrabiając dość długo aż będzie miękkie a sprężyste. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Przygotowujemy farsz. Mięso mielone przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojona w drobną kostkę cebulkę, przesmażamy aż cebulka się zeszkli. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż i przyprawy przesmażamy do wydobycia aromatu z przypraw. Zdejmujey z ognia. Na malej patelni prażymy orzeszki piniowe i dodajemy do farszu. Rodzynki lub porzeczki parzymy i również dodajemy do farszu. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki, solimy do smaku i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przez chwile zagniatamy, wałkujemy na duży placek grubosci 0,5cm,. Jeśli ktoś lubi paszteciki z dużą ilościa ciasta może wałkować ciasto na grubość jednego centymetra. Szklanką wycinamy kółeczka (średnica szklanki zależy od wielkości pasztecików jaką chcemy uzyskać) nakładamy farsz i zlepiamy końce nadając im dowolny ozdobny kształt. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja pioke góra dół bez termoobiegu) około 20 minut. Paszteciki mają mieć złoty kolor.






czwartek, 17 stycznia 2013

Wiejski chleb na zakwasie wersja turecka

Pisałam już wcześniej na blogu o tym, że zabrałam się za pieczenie chleba. Na początku był to chleb na drożdżach a od ponad miesiąca piekę zakwasowce.
Moj zakwas zrobiłam według przepisu Liski. Nie będę opisywała całęj procedury ale gdyby ktoś miał pytania chętnie odpowiem w komentarzach. Czytelniczkom mieszkającym w Turcji chcę zwrocić uwagę iż nie ma tu u nas zwykłej mąki żytniej a jedynie razowa więc moj zakwas powstał na bazie mąki razowej. W niczym to nie przeszkadza, zakwas wyszedł mi za pierwszym razem i wciąż go używam. Co do mąki polecam  zakupy na tej stronie, mąka żytnia razowa to tam çavdar unu, poza tym mają duży wybór innych mąk. Strona jak dla mnie dobrze zabezpieczona, szybka wysyłka, przy zakupie niektórych produktów darmowa wysyła, której nawet nie trzeba śledzić bo smsy z informacja gdzie się znajduję przysyłane są bardzo często.
Inne rodzaję mąk jakich używam to:
mąka owsiana yulaf unu
mąka jęczmienna arpa unu
mąka gryczana kara buğday unu
dostępna jest rónież mąka z prosa darı unu ale jej jeszcze nie próbowałam
podobno można trafić na mąkę orkiszową czyli sarı buğday unu niestety nigdzie jej nie znalazłam gdyby ktoś coś o niej wiedział bardzo proszę o cynk w komentarzach :)


A teraz troszkę o samym chlebie. Już od dawna miałam ochotę upiec turecki chleb na zakwasie zwany ekşi maya ekmeği dość często kupowaliśmy go na bazarze ponieważ jako jedyny turecki chleb przypominał mi troche nasz przepyszny polski chleb. Zdecydowałam się go upiec dopiero gdy trafiłam na ten przepis




Chleb wyszedł pyszny a co najważniejsze, jak stwierdził moj mąż, przypomniał mu smak dzieciństwa.
Sam przepis jest bardzo podobny do naszych polskich receptur jest jednak kilka niuansów które zbiły mnie z tropu :) a oto sam przepis:

Ekşi maya köy ekmeği

Podane proporcje wystarczą na dwa bochenki z keksówki

składniki

zaczyn
szklanka zakwasu
szklanka mąki pszennej razowej

ciasto właściwe
łyżka soli morskiej
2szklanki mąki żytniej
4szklanki mąki pszennej razowej (tam buğday unu)
szklanka mąki orkiszowej (nie miałam więc dodalam mąkę pszenną z otrębami kepekli un)
3-4 szklanki ciepłej wody


Przygotowując zaczyn mieszamy szklankę zakwasu ze szklanką mąki. Muszę zauważyć iż w zależności od gęstości zakwasu możemy potrzebować troszkę wody aby rozrzedzić zaczyn.
Według przepisu zaczyn przygotowujemy wieczorem i trzymamy go do rana w lodówce. Nastepnego dnia rano wyjmujemy z lodówki stawiamy w ciepłe miejsce, czekamy 10 minut by sie ogrzał. Zaczyn zacznie pracować i podwoi swoją objetość. Następnie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy cisto około 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem. Powstałe ciasto będzie klejące a po przechyleniu miski bedzie lekko spływało po ściance. (zdjęcia na blogu z oryginalnym przepisem). Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski i zostawiamy do wyrośnięcia uprzednio przykrywając folią i  bawełnianą ściereczką. Czas wyrastania to 3-4 godziny w ciepłym miejscu. Następnie przekładamy ciasto do keksówek wyłozonych papierem do pieczenia. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Ciasto przed pieczeniem lekko spryskujemy wodą i posypujemy mąką lub otrębami a na dno piekarnika wkłądamy pojemnik z wodą. Aby chleb nie miał twardej skórki podczas pieczenia co 15 minut otwieramy piekarnik i lekko spryskujemy chleb wodą.
Chleb pieczemy przez 10 minut w temperaturze 240 stopni nastepnie zmniejszamy do 200 i pieczemy 20 minut,  zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika wiec może się wydłużyć. Chleb na zakwasie piecze się dłużej niz chleb na drożdżach. Po upieczeniu zostawiamy chleb w wyłączonym piekarniku na 5 minut. Wyjmujemy na kratkę do ostygniecia. Kroimy zimny chleb.








wtorek, 15 stycznia 2013

Zupa z soczewicy


Dzisiaj jedna z moich ulubionych zimowych zup. Nie jemy jej latem gdyż jest za bardzo sycąca jak na tureckie upały. Do jej przygotowania używam zielonej soczewicy. Czytelnicy mieszkający w Turcji kupując soczewicę zwroćcie uwagę żeby była zielona nie brązowa. Ja kupuje soczewicę firmy Reis.





Zupa z zielonej soczewicy

składniki
szklanka namoczonej zielonej soczewicy
średniej wielkości ziemniak
zielona papryka
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżki koncenyratu paprykowego
sól
pieprz mielony
kumin mielony
imbir mielony
suszona mięta
garść dowolnego makaronu


sposób przygotowania

Cebulę, paprykę i ziemniak kroimy w drobna kostkę i przesmażąmy na oleju. Dodajemy koncentrat paprykowy i pomidorowy, przesmażamy kilka minut aż zacznie pachnieć. Dodajemy przyprawy, przesmażamy dosłownie chwilkę. Zalewamy wodą lub rosołęm. Ja zalewam wodą. Dodajemy soczewicę i gotujemy około 30 minut. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Zupa powinna być gęsta.










piątek, 11 stycznia 2013

Tantuni

Dziś mam przepis dla wielbicieli mięsa. Tantuni to rodzaj duszonego mięsa podawanego w placku zwanym lavaş. 



Tantuni

składniki:
1,5kg chudej młodej wołowiny lub cielęciny
dowolne przyprawy i dodatki


sposób przygotowania
Mięso tniemy w bardzo drobne kawałeczki. Przesmażamy na oleju na maksymalnym ogniu 2-3 minuty przykrywamy szczelnie pokrywką i na minimalnym ogniu dusimy godzinę. Co 20 minut sprawdzamy czy sok z mięsa wyparował jeśli widać że go brak  możemy dolać trochę wrzątku. Po godzinie duszenia zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy pozostały sok solimy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z surówkami zawijając w tortille lub turecki lavaş





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...