poniedziałek, 30 września 2013

Domowy keczup z orientalną nutką

Przepis mam z tego polskiego bloga ale muszę przyznać że zmuszona byłam go troszkę zmienić ze względu na brak niektórych składników.
Keczup jest naprawdę smaczny, dużo lepszy niż ten ze sklepu. Mój mąż nie jest wilbicielem tego dodatku ale wersja domowa przypadła mu do gustu i je go ze smakiem.



Domowy keczup

5kg mięsistych pomidorów z małą ilością soku (użyłam salçalık domates) 
marchew
pietruszka korzeń (w Turcji jej nie ma więc dodałam pęczek natki pietruszki)
5 dużych cebul
3 duże ząbki czosnku
jabłko najlepiej winne
laska cynamonu
3 szt. ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu w ziarnkach
3 szt. liścia laurowego
około 1/2 szklanki soku z cytryny
2 łyżeczki octu jabłkowego
sól kamienna do smaku
3 śliwki
5 pieczonych papryk bez skóry
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 ziarenka kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru

Pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć w garnku. Cebulę kroimy w kostkę, pozostałe warzywa i owoce kroimy na duże kawałki, natkę pietruszki związujemy białą bawełnianą nitką i wszystkie składniki razem z przyprawami (prócz octu i soku z cytryny)  wkładamy do garnka  i gotujemy około 2-3 godzin. Studzimy\ wkładamy do lodówki a nastepnego dnia gotujemy jeszcze około 2 godzin. Redukujemy wodę by keczup był naturalnie gęsty. Trzeciego dnia również gotujemy około godziny, studzimy i wyjmujemy przyprawy ktore są w całości, natkę pietruszki a pozostale skladniki miksujemy blenderem. Przecieramy przez sito, dodajemy ocet i sok z cytryny, dodajemy sól jeśli jej nie jest wystarczająco słony i gotujemy jeszcze około godziny. Przelewamy do słoików zakręcamy, odwracamy do góry dnem i w tej pozycji czekamy aż ostygną. 
Przyznam że wykonanie jest pracochłonne ale warto się skusić ponieważ smak jest niepowtarzalny.




Ev yapımı ketçap

Marketten aldığınız ketçapı seviyorsanız hiç ev yapımı olanı yemediniz demektir. Yapımı biraz uğraştırıcıdır ama kesinlikle değer harika bir tat, doğal katkı maddesiz ve tamamen sizin zevkinize göre yapılmış bir ketçap.

5 kg salçalık domates
havuç
bir demet maydanoz
5 büyük kuru soğan
3 büyük diş sarımsak
ekşi elma
çubuk tarçın
3 tane yenibahar
tatlı kaşığı tane karabiber
3 tane defne yaprağı
yarım su bardağı limon suyu
2 çorba kaşığı elma sirkesi
kaya tuzu
3 tane erik
yarım su bardağı esmer şeker
3 tane kakule
yarım tatlı kaşığı toz zencefil

Sebzeler ve meyveler büyük büyük kesip tencereye yerleştiriyoruz. Kalan malzemeler ekleyip (limon suyu ve sirke hariç) Kaynatmaya başlıyoruz. 2-3 saat kaynatıp soğutalım ve buzdolabına koyup sonraki gün yine kaynatıyoruz. Kaynatma işi 3 gün tekrarlıyoruz. Ketçap doğal şekilde katılaşması lazım. Baharatları çıkarıp sebzeleri blenderle eziyoruz sirke ve limon suyu katıp bir saat daha kaynatıp kavanozlara doldurup ters çeviriyoruz ve soğuyunca serin bir yere kaldırıyoruz.




2 komentarze:

  1. Na pewno o wiele zdrowszy od tego dostępnego w sklepach :) Fajny kolor, niezła konsystencja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis w akcji Kuchnia ekspaty :)
    pozdrawiam z Al-Khobar :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...