środa, 25 września 2013

Börek z białym makiem i zieloną soczewicą

Mak w Turcji to haşhaş czytaj haszhasz, nie mylić z haszyszem :) Najwięcej maku uprawia się w regionie Afyonkarahisar i stamtąd pochodzi również ta potrawa. Większość potraw z użyciem białego maku to potrawy z Afyon. Biały mak jest bardziej popularny niż czarny i używa się go raczej do potraw słonych a nie słodkich. Do deserów czy wypieków słodkich Turcy używają maku czarnego.




Börek z białym makiem i zieloną soczewicą

3 płaty świeżego ciasta yufka
3 łyżki mielonego białego maku
szklanka zielonej soczewicy
cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pul biber lub inna ostra papryka

Soczewicę moczymy na noc, gotujemy przez 20-30 minut, Na patelnię wlewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulkę, gdy zmięknie dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, smażymy kilka minut aż zacznie pachnieć i dodajemy odcedzoną soczewicę. Mieszamy i dusimy 5 minut. Jeśli farsz będzie suchy dolewamy 2 lub 3 łyżki wrzątku, mieszamy i chwilkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy ostrą papryką.
Biały, zmielony mak mieszamy w olejem w proporcjach 1łyżka maku 3 łyżki oleju. Płat ciasta yufka rozkładamy i polewamy go lekko roztworem maku, rozsmarowujemy pędzelkiem i składamy na pół. Ponownie lekko skrapiamy roztworem maku i dzielimy tnąc na 8 trójkątów. Na każdy trójkat układamy łyżeczkę farszu i zwijamy. Układamy na blasze. Tą samą czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Ułożone na blasze börek smarujemy makowym roztworem i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Börek są chrupiące i pyszne.



4 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam białego maku,wyglądają fajnie, niecierpliwie czekam na przepis na domowy ketchup:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na dużą ilość zajęć blogiem mogę się zająć jedynie w weekendy. Wtedy gotuję, fotografuję i wpisuję przepisy które automatycznie publikowane są w poniedziałki, środy i piątki. W zeszłym tygodniu nie zdążyłam opisać przygotowania keczupu zaplanowałam to na ten weekend więc w poniedziałek będzie na blogu. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Takze w pon sr i pt bede tutaj czestym gosciem :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...