piątek, 3 maja 2013

Katıklı dolma - faszerowany kabaczek potrawa ze wschodu Turcji (Bitlis)


Jedna z Czytelniczek poprosiła bym zrobiła tę potrawę gdyż będąc u znajomych jadła i bardzo jej smakowała. Znalazłam sprawdzony przepis, zrobiłam i nam również posmakowała. Najwieksze wrażenie robi duża ilość kilku prostych przypraw. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Spróbujcie sami.


Katıklı dolma - faszerowany kabaczek potrawa ze wschodu Turcji (Bitlis)

1kg kabaczków
2 cebule
350g mięsa mielonego
2 szklanki drobnej kaszy bulgur (osoby mieszkajace w Polsce mogą dodać kuskus)
duża łyżka suszonej czarnej bazylii
łyżeczka suszonej miety
łyżeczka ostrej papryki pul biber
sól
pieprz


Kabaczki kroimy na plasterki grubości 3 palców i wydrążamy.  Aby przygotowac farsz mieszamy mięso, drobno posiekana cebulę, kaszę bulgur lub kuskus i przyprawy dokładnie mieszamy około 10 minut. Jeśli farsz jest sypki należy dolać troche wody. Mieszamy i dolewamy wodę aż farsz zacznie się łączyć i powstanie jednolita masa. Mieszamy ponad 10 minut. Faszerujemy kabaczki i układamy je w płaskim ale szerokim garnku. zalewamy osolona wodą i gotujemy aż kabaczki zmiękną. Na poczatku ogień musi być silny a gdy woda w garnku zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum. Podajemy z sosem jogurtowo -  czosnkowym. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną soli.




Katıklı dolma

1kg kabak
350g kıyma
2 su bardağı ince bulgur
2 tane kuru soğan
1 çorba kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı kuru nane
tuz
karabiber
pul biber

Kabakları yıkayıp 3 parmak kalınlığında halka halka keselim. İçi çıkartalım. İç hazırlamak için kıymayı bulguru küçük doğranmış kuru soğanı ve baharatları iyice yoğuruyoruz. İç dağılıyorsa su serpelim. Yoğurma işi en az 10 dakika sürecektir. kabağı doldurup geniş kaba dizip hafif tuzlu su üstüne döküyoruz ve yumuşak olana kadar pişiriyoruz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...