Strony

piątek, 15 marca 2013

Zupa z wysokich tureckich hal

Oryginalna nazwa zupy to yayla çorbası. Yayla po polsku hale czyli łąki wysoko w górach. Latem w niskich częściach gór jest bardzo gorąco dlatego pasterze wypasają krowy, owce czy kozy właśnie na halach i tam spędzają całe lato. Dwa lata temu mielismy przyjemność odwiedzić znajomych którzy zabrali nas wysoko na hale. Ze względu iż spędzaja dość długi okres nie schodząc w dolne partie gór mają tam małe domki, przydomowe ogródki i starają się żyć z tego co wyhodują. Z mleka robią sery i jogurt a z jogurtu zupę  yayla çorbası.









 Yayla çorbası

składniki
szklanka jogurtu naturalnego
jajko
łyżka mąki
garść ryży lub kaszy
łyżka masła
2 łyzeczki suszonej mięty


Ryż myjemy wsypujemy do garnka zalewamy szklanka wody i gotujemy aż woda wyparuje. W miseczce mieszamy jogurt, jajko, mąkę i dolewamy 2 szklanki wody. Dokładnie mieszamy i wlewamy do ostudzonego ryżu. Dolewamy jeszcze 2 szklanki wody i dokładnie mieszamy. Stawiamy na ogień i gotujemy ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze 3 minuty i wyłączamy ogień. Zupy nie przykrywamy aż do ostygnięcia. W małym naczyniu roztapiamy masło i przesmażamy na nim miętę. Przesmażąmy dosłownie chwilkę. Najlepiej dodać mietę jak tylko masło zacznie  się pienić i zdjąć z ognia. Jeśli za długo przesmażymy miętę spali się i będzie gorzka. Zupę podajęmy gdy lekko ostygnie.






8 komentarzy:

  1. zupa z jogurtu, o kurczę!
    ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa, oryginalna. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, bardzo jestem ciekawa smaku! Chętnie wypróbuję bo zestaw składników jest intrygujący. Oczywiście dam znać co z tego wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja pracuje w tureckiej restauracji zupa ta nie ma sobie rownych,teraz jestem od niej uzalezniona. Pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam przepis i zupka jest pyszna. Ja podaje ja z jajkiem na twardo. Moj maz jest turkiem zjada ze smakiem :) Pozdrawia i prosze o jeszcze wiecej przepisow na pyszne dania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi w tym przepisie brakuje cytryny. Zupa, którą jadłam w Turcji była zakwaszona cytryną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy cytryna nie zakwaszalam i nie widzialam zeby ktos zakwaszal. Uzywam domowego jogurtu, ktory jest kwasny. Polskie jogurty takie nie sa wiec mozna zupe zakwasic cytryna uwazajac by sie nie zwazyla.

      Usuń