piątek, 22 marca 2013

Kasza bulgur z wołowiną i suszonymi morelami.


Kasza bulgur to alternatywa dla ryżu. Kiedyś usłyszałam opinię, że bulgur to kasza biedoty. W miastach jedzą ryż a na wsi bulgur. Coś w tym jest, bulgur jest dużo tańszy od ryżu więc częściej gości na tureckich stołach, nie spotkałam się również z sytuacją by przyjmując gości podawano im bulgur zamiast ryżu na sypko. Moja rodzina bardzo lubi bulgur i często jadamy pilaw z bulguru z różnymi dodatkami co stanowi u nas danie obiadowe, ryż zaś jest dodatkiem do potrawy głównej.






Kasza bulgur z wołowiną i suszonymi morelami

składniki
300g miękkiej młodej wołowiny
4 duże łodygi szczypioru
4 suszone morele
1,5 szklanki kaszy bulgur
łyżka masła
sól
pieprz


Do garnka wkładamy masło rozpuszczamy i na nim smażymy bardzo drobno pokrojoną wołowinę. Przesmażamy chwilę na maksymalnym ogniu, zmniejszamy go do minimum przykrywamy garnek i dusimy wołowine do wyparowania wody. Jeśli mięso wciąż jest twarde dolewamy pół szklanki wrzątku i dusimy dalej. Zwiększamy ogień. Do mięsa dodajemy drobno posiekany szczypior i morele. Przesmażamy 3 minuty. Dodajemy dokładnie umytą kaszę bulgur, solimy i przyprawiamy pieprzem. Mieszamy i dolewamy 1,5 szklanki wrzątku. Gdy potrawa zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu około 20 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy 20 minut, podnisimy pokrywkę mieszamy. Podajemy z surówką.




Kuru kayısı, etli bulgur pilavı

malzeme
300 g dana kuşbaşı eti
4 dal taze soğan
4 tane kuru kaysı
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı tereyağ
tuz
karabiber


Kuşbaşı eti küçük olması gerek. Tencereye tereyağ koyup eritelim, kuşbaşı eti kavuralım, küçük küçük doğranmış taze soğan ve kayısıyı da katalım 3 dakika daha soteleyelim ardından iyice yıkanmış bulguru tuzu ve karabiberi ekleyelim. Kaynar suyu ilave edelim ve kısık ateşte 20 dakika pişirelim. Sonra 20 dakika dakika dinlenmeye bırakalım.


   

3 komentarze:

  1. u nas podobnie, bardzo lubimy bulgur, robiłam juz chyba na wszelkie możliwe sposoby. Bardzo lubimy jako samodzielne danie z jogurtem lub cacikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy bulgur i w tej postaci też wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd odkryłam bulgur, jest to moja ulubiona kasza! Ryż (nawet ciemny) niech się schowa!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...