środa, 27 marca 2013

Jak w Turcji zrobić sernik krakowski?

Na wstępie musze zaznaczyć iż wiem że sernik krakowski powinien mieć kratkę niestety ciasto za długo zostało w zamrażalniku i nie dało się go wywałkować więc zrobiłam kruszonkę.
Przepis jest bardzo prosty, robi się go szybko i jeśli zastosujecie się do moich rad wyjdzie na pewno.




Sernik krakowski

kruche ciasto
300g mąki
200g zimnego masła
100g cukru pudru
1 zółtko
łyżeczka zwykłego naturalnego jogurtu (w razie potrzeby)

masa serowa
900g jogurtu süzme (w Polsce można użyć sera do serników)
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
łyżka kaszy manny (opcjonalnie)
skórka z 2 dużych sparzonych pomarańczy

lukier
cukier puder
sok z cytryny


Składniki kruchego ciasta łączymy rozgniatająć palcami. Jeśli zaczynają sie łączyć zagniatamy je dokłądnie a jeśli nie chcą się połączyć dodajemy łyżeczkę zwykłego jogurtu naturalnego. Ciasto po zagnieceniu zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wałkujemy na kształt formy o srednicy 25cm. Wkładamy na sód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy również papierem do pieczenia i układamy na nie fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Pieczemy na środkowym poziomie, grzanie góra-dół. W tym czasie pozostałe ciasto walkujemy na grubość 0,5cm i kroimy w długie paski.
Spód po upieczeniu studzimy.

Jogurt wkładamy do miski i mieszamy trzepaczką razem z cukrem. Nie używam miksera ponieważ bardzo napowietrza sernik co grozi zakalcem. Dodaję skórkę pomarańczową i po jednym jajku. lekko mieszając trzepaczka by składniki się połączyły. Dodajemy mąkę ziemniaczana i jeszcze raz mieszamy. Jeśli masa wydaje się być rzadka a chcemy uzyskać bardziej zbity sernik dodajmy do niego łyżkę kaszy manny.  Masę przekładamy na kruchy spód a na górę układamy ciasto robiąc kratkę. Jeśli komus spodobał sie mój pomysł z kruszonką wystarczy na masę serową zetrzeć pozostałe ciasto jednak przed robieniem masy wkładamy ciasto do zamrażalnika. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto wstawiamy na najniższy poziom pieczemy góra dół w kąpieli wodnej czyli na dno piekarnika stawiamy naczynie z wodą. Po upieczeniu studzimy sernik lekko uchylajac drzwiczki piekarnika.

Wystudzony sernik lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. 








Polonya geleneksel cheesecake

hamur
300g un
200g tereyağ
100g pudra şekeri
1 yumurta sarısı
gerekirse 1 tatlı kaşığı yoğurt

cheesecake hamuru
900g süzme yoğurt
1 su bardağı şeker
4 yumurta
4 kaşık nişasta
gerekirse 1 çorba kaşığı irmik
2 portakalın kabuğu

glazür
pudra şekeri
limonun suyu


İlk başta hamur malzemeleri karıştırıp hamuru yapıyoruz. Hamur birleşmek istemiyorsa bir tatlı kaşığı yoğurt ekleyebilirsiniz. Hamuru yaptıktan sonra bir beze sarıp 30 dakikaya buzdolabına koyun.
30 dakika geçtikten sonra 25cm çapındaki tepsiye göre merdane yardımıyla 2/3 hamuru açıyoruz. Pişirme kağıdına yerleştirip tepsiye koyuyoruz üstüne yine kağıdı koyup kuru fasulye ya da pişirmek için uygun olan seramik toplar yerleştiriyoruz. 200 dereceye ısıtılmış fırına 10 dakikaya veriyoruz. Piştikten sonra soğutuyoruz.

Cheesecake yapmak için yuğurdu el çırpıcıyka şekerle karıştırıyoruz. tek tek yumurta kırıp karıştırmaya devam ediyoruz. Un ve portakal kabuğu ekliyoruz. eğer hamur cıvıksa irmik ekleyebilirsiniz. Cheescake hamuru önceden pişirilmiş olan alt hamuruna döküyoruz ve üstüne kalan hamuru rendeliyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırna sürüp 1 saat pişiriyoruz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...