środa, 15 sierpnia 2012

Fuzja smaków czyli turecka pomidorówka z polska zacierką


Dzisiaj przepis na turecką pomidorówke a że nie miałam w domu makaronów - drobnych niteczek dodałam zacierke którą przywiozłam z Polski. Zacierkę uwielbiamy wszyscy więc zupa zniknęła z talerzy tak szybko jak się w nich pojawiła.
W Turcji jest kilka wersji pomidorówki. Juz niedługo wersja bez mięsa w sam raz dla wegetarian.

Turcka zupa pomidorowa czyli sehriyeli domates corbasi

200g mięsa mielonego
średnia cebula
ząbek czosnku
4 duże pomidory
drobny makaron
lisc laurowy
ziele angielskie
sól pieprz
natka pietruszki

Mięso przesmażamy dodajemy drobno posiekana cebulę przesmażamy około 3 minut. Dodajemy pomidory wczesniej obrane i zmiksowane w blenderze, przesmażamy dodajemy sól pieprz lisc laurowy ziele angielski i wodę ok 5 szklanek. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10 minut. Posypujemy drobno pokrojona natka pietruszki. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...