środa, 14 grudnia 2011

Hünkar beğendi

Hünkar beğendi to danie kuchni osmańskiej. Proste ale bardzo smaczne.

Hünkar beğendi

składniki
0,5kg mięsa pokrojonego w drobne kawałki
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 bakłazany
szklanka mleka
łyzka mąki
łyzka masła
sól
pieprz

sposób przygotowania
Bakłażany myjemy i zapiekamy w piekarniku lub na grilu. Obieramy i studzimy. W tym czasie smażymy mięso do miękkości (jeśli jest to konieczne dolewamy wody i dusimy do miękkości) do miesa dodajemy drobno pokrojona cebule czosnek i smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy smażymy. Solimy dodajemy pieprz. 
Do garnka wkładamy łyzkę masła roztapiamy i na nim smażymy mąkę gdy zacznie pachnieć dolewamy mleko i gotujemy aż powstanie sos beszamelowy. Sos wlewamy do blendera i dodajemy pokrojone w kostke bakłazany. Mieszamy blenderem na gładką mase. Podając danie na spód talerza nakładamy sos a na sos smażone mięso.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...